Job is calling… Βήμα 2ο – Βιογραφικό Σημείωμα
75 Αυγούστου σήμερα και η ζέστη καλά κρατεί. Μπορεί το φθινόπωρο να κάνει ακόμα διακοπές, αλλά εμείς συνεχίζουμε δυναμικά. Όσοι από εσάς ασχοληθήκατε, έστω και λίγο με τις τεχνικές, θα έχετε μια ολόπλευρη και λεπτομερέστερη εικόνα για τον εαυτό σας και τις δυνατότητές σας. Όσοι, από την άλλη, δεν βρήκατε χρόνο να ασχοληθείτε... ε είπαμε… καλοκαιράκι είναι ακόμα, έχετε χρόνο.
Αν και η λίστα με τις τεχνικές και τις δραστηριότητες που μπορείτε να εφαρμόσετε για να γνωρίσετε τον εαυτό σας σε βάθος είναι ανεξάντλητη, ήρθε η ώρα να περάσουμε (μην ανησυχείτε, όμως, θα ασχοληθούμε ξανά σε επόμενες αναρτήσεις) στο επόμενο βήμα, το βιογραφικό. Ένα «δυνατό» βιογραφικό είναι αρκετά ισχυρό όπλο. Ωστόσο, προσοχή! Δεν σημαίνει ότι για να είναι «δυνατό» θα πρέπει να το γεμίσετε με ψέματα ή με ανύπαρκτες δεξιότητες! Οτιδήποτε περιλαμβάνεται μέσα, επιβάλλεται να μπορείτε να το υποστηρίξετε και να το αποδείξετε ανά πάσα στιγμή, εφόσον σας ζητηθεί. Ας το πάρουμε όμως από την αρχή.
Το βιογραφικό σημείωμα (Curriculum Vitae, CV ή Resume) είναι ουσιαστικά μια σύντομη περιγραφή των σπουδών, των δεξιοτήτων και της επαγγελματικής σας, τυχόν, εμπειρίας. Η έκταση του ιδανικά πρέπει να είναι δύο σελίδες και να είναι προσαρμοσμένο και στοχευμένο, αναλόγως την εκάστοτε επαγγελματική θέση ή τον τομέα που απευθύνεστε. Η μορφοποίησή του μπορεί να ακολουθεί το πρότυπο του Europass (https://europass.cedefop.europa.eu/el/documents/curriculum-vitae), ή να έχει τη δική σας προσωπική πινελιά (ή και εικαστική για τον καλλιτεχνικό χώρο). Ας δούμε, όμως, κάποιες γενικές κατευθυντήριες:
Πρέπει να είναι σύντομο, 1 με 2 σελίδες.
Να χρησιμοποιηθεί ένα είδος γραμματοσειράς, κατά προτίμηση Verdana, Arial ή Tahoma με 10 ή 11. Προσοχή! Όσο ωραία και χαριτωμένη κι αν είναι η Comic Sans, να την αποφεύγετε.
Το διάστιχο να είναι 1,5.
Η μορφοποίηση να είναι η ίδια παντού.
Προσοχή στα κενά. Δεν είναι ωραίο να έχει κανείς στα χέρια του ένα γεμάτο και περιεκτικό βιογραφικό και να συνειδητοποιεί ότι τελικά η χρήση του Word δεν αποτελεί ένα από τα δυνατά σημεία του υποψηφίου (ή ακόμα η διαπίστωση ότι ο υποψήφιος δεν ασχολείται με λεπτομέρειες)…!!
Μεγάλη προσοχή στα ορθογραφικά λάθη. Ακόμα και σε επαγγελματικές θέσεις που δεν θα χρειαστεί η καθημερινή χρήση του γραπτού λόγου, δεν είναι ωραίο να υπάρχουν μέσα στο βιογραφικό. Πλήττεται η εικόνα του υποψηφίου. Αφιερώστε λίγο περισσότερο χρόνο στον έλεγχο τέτοιων λεπτομερειών και δεν θα βγείτε χαμένοι.
Εφόσον υπάρχει LinkedIn, θα πρέπει να αναγράφεται.
Δεν χρησιμοποιούμε το προσωπικό μας email, αλλά φροντίζουμε να έχουμε δημιουργήσει ένα επαγγελματικό. Φανταστείτε να λάβετε βιογραφικό από διεύθυνση agriogatos15@hotmail.gr. Αν δεν καταλήξει στα ανεπιθύμητα, σίγουρα δεν θα αντιμετωπιστεί ο υποψήφιος με ιδιαίτερη σοβαρότητα και ενδεχομένως το βιογραφικό να καταλήξει στη ζούγκλα μαζί με άλλα θηλαστικά (lagoudaki21, pasxalitsa4, psaraki11). Ακόμη, δεν χρησιμοποιούμε το email που έχουμε στο Facebook, ιδίως αν δεν είναι κλειδωμένο ή αν η φωτογραφία του προφίλ είναι άξια σχολιασμού (και όχι για την καλλιτεχνική της αξία).
Παραθέτουμε με χρονολογική σειρά τις σπουδές και την επαγγελματική μας εμπειρία (και πάντα με την ίδια μορφοποίηση).
Ξεκινάμε με το πιο δυνατό μας σημείο. Αν σπουδάζουμε χρόνια ολόκληρα και έχουμε εργαστεί για μια σεζόν στη Μύκονο, όσο κι αν θέλουμε να περηφανευτούμε για εκείνη την περίοδο (ξενύχτια, διασκέδαση και γνωριμίες… α ναι και δουλειά), θα καταγράψουμε πρώτα τις βαρετές (και χωρίς αλκοόλ) σπουδές. Τώρα, αν το δυνατό όπλο είναι η προϋπηρεσία, αλλά στο κομμάτι των σπουδών θεωρούμε ότι υστερούμε, τότε φυσικά θα προηγηθεί η προϋπηρεσία.
Για να μην σας ζαλίσω άλλο όμως, θα συνεχίσουμε σε λίγες μέρες με το βιογραφικό σημείωμα, αλλά και τη συνοδευτική επιστολή. Μέχρι τότε, δημιουργήστε ένα καινούριο επαγγελματικό email, ελέγξτε προσεχτικά το ήδη υπάρχον βιογραφικό και δώστε μεγάλη βάση στη μορφοποίηση.
CU soon!!!!